sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Mielenosoitus suomalaiseen tapaan

Perustuslaissa taataan sananvapaus ja oikeus mielen osoittamiseen. Periaatteessa nämä vapaudet ovat olemassa myös poliisivatio Suomessa, mutta...


... niihin liittyy tiettyjä ehtoja. Jotta kansalaiset saisivat käyttää oikeuttaa mielenosoittamiseen, heidän on ilmoitettava aikeistaan poliisille, joka päättää, sallitaanko mielenosoitus vai ei.

Mikä "oikeus" sellainen on, jonka toteutumiseen tarvitaan joka kerta erikseen poliisin lupa?

Ja kun kansalaiset lopulta lähtevät osoittamaan mieltään poliisin armollisella suostumuksella, poliiseja ilmestyy paikalle joskus enemmän kuin mielenosoittajia. Kuvan esittämässä tapauksessa mieltään Fennovoiman uutta ydinvoimalaa vastaan osoitti noin kymmenen hengen joukko luonnonsuojelijoita. Ensiksi kaksi poliisia tuli häiriköimään rauhallista tapahtumaa. Samaan aikaan torille ja sen ympärille oli kertynyt poliisiautoja.


Poliisit tekivät läsnäolonsa kaikille selväksi. Muutaman ihmisen mielenosoitus ei edustanut yleisölle minkäänlaista vaaraa, ja tuskin mielenosoittajiakaan uhkasi niin suuri vaara, että heidän suojelemisekseen tarvittiin neljä poliisiautoa, kaksi poliisimoottoripyörää ja suuri joukko aseistettuja poliiseja. Mitä tarkoitusta näin suuri poliisikeskittymä palveli? Miksi pienetkin mielenosoitukset saavat poliisit liikkeelle suurin joukoin - jopa niin suurin joukoin, että poliiseja on enemmän kuin mielenosoittajia?


Vastaus kysymyksiin on ilmeinen. Poliisin ilmestyminen paikalle on vastamielenosoitus. Sillä halutaan osoittaa mielenosoittajille ja yleisölle, että valtaa ei käytetä kaduilla, eikä se kuulu kansalaisille. Valta kuuluu niille, joilla on oikeus kantaa asetta julkisilla paikoilla. Valta kuuluu poliiseille. Mielenosoituksilta haluataan katkaista terä jo alkuunsa.

https://youtu.be/zfYeYy_Ep60

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.