tiistai 31. tammikuuta 2012

Vaalikuumetta liikkeellä?

Ehdokasta voi puolustaa joko tuomalla hänestä hyviä puolia esille – tai tuomalla vastaehdokkaasta huonoja puolia esille. Useimmiten tehdään molempia ja pyritään osoittamaan, että katsokaa nyt, miten tämä minun ehdokkaani on parempi kuin tuo teidän ehdokkaanne. Vertaileminenhan edellyttää molempien arvioimista.

Presidentinvaaleista käytävässä nettikeskustelussa olen yllätyksekseni huomannut sen, että jotkut keskustelijat ovat niin suurella tunteella oman suosikkinsa takana, että he myötäelävät suosikin arvostelemisen ja kokevat hyökkäykset häntä kohtaan ikään kuin henkilökohtaisina loukkauksina heitä kohtaan. Tällainen primitiivinen reaktio ei ole mitenkään harvinainen. Tästähän jalkapallomellakatkin alkavat. Joku vähättelee meidän joukkuettamme – ja sehän ei sitten käy.

Tällainen asia ei ole juolahtanut mieleenikään, kun olen kirjoittanut presidenttiehdokkaista. Mieleeni ei ole myöskään juolahtanut se, että jonkun mielestä mahdollisesti panettelisin jompaakumpaa ehdokasta, jos kaivan esille hänen vanhoja lehtikirjoituksiaan ja vaalikonevastauksiaan ja vertaan niitä joidenkin muiden poliitikkojen kirjoituksiin ja vaalikonevastauksiin nähdäkseni, onko jokin tekijä yhteinen eri puoluetta edustaville poliitikoille – ja voisiko tämän tekijän perusteella löytää sellaisia aatteellisia jakolinjoja, jotka muuten jäävät piiloon.

Yksi havaitsemani kriteeri, joka näissä vaaleissa selvästi jakaa presidenttiehdokkaiden poliitikkokannattajia (niitä, joiden vastauksia löytyy vaalikoneista), on vastaus kysymykseen, pitäisikö poliisin valtuuksia lisätä. Tällainen kysymys esitettiin vuoden 2007 vaalikoneessa. Tein aikoinaan tästä kysymyksestä taulukon, johon sijoitin vastaajat ja heidän puolueensa. Kopioin myös vastaajien kommentit kysymykseen, sikäli kun vastaajat olivat niitä kirjoittaneet. Valitettavasti taulukkoa ei nyt löydy mistään. Se oli monta sivua pitkä. Muistinvaraisesti voin kuitenkin sanoa, että vuoden 2007 ehdokkaat, jotka vastasivat myöntävästi kysymykseen ”pitäisikö poliisin valtuuksia lisätä” ovat nyt pääsääntöisesti Niinistön kannattajia, ja ehdokkaat, jotka vastasivat ”ei pitäisi”, ovat nyt enimmäkseen Haaviston kannattajia. Osa vastauksista löytyy vielä kopioina ”kansanmuisti” -sivulta, joten kuka tahansa voi käydä sieltä katsomassa, onko muistikuvani ja arvioni oikea. Joitakin poikkeuksia tästä yleisestä säännöstä voi tietysti olla.

Poliisin valtuuksien lisääminen – jota Niinistö ehdottomasti puolusti ja Haavisto vastusti – on yksi presidenttiehdokkaita erottava tekijä. Ja se on myös yksi presidenttiehdokkaiden kannattajia erottavista tekijöistä. Koska on kyse yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta, mielipiteiden taustalta löytää ehkä laajempiakin eroja yleisestä arvomaailmasta. Tällaisia eroja nimenomaan etsin ja päädyin siihen tulokseen, että Niinistö – vaikka hän nyt onkin vaalikampanjassaan pehmentänyt imagoaan – edustaa kovempia yhteiskunnallisia arvoja, ja Haavisto edustaa pehmeämpiä arvoja. Tämä näkyy monessa muussakin asiassa kuin poliisin valtuuksia koskevassa mielipiteessä – esimerkiksi luonnonsuojeluasenteissa. Sama ero näkyy ehdokkaiden julkisissa kannattajissakin. Niinistön tukijoina on testosteronia tihkuvia huippu-urheilijoita ja muita menestyjiä. Haaviston tukena on pilveä pössytteleviä taiteilijoita ja pienituloista vaihtoehtoväkeä.

Vaalikeskusteluissa (jollaisesta tänään kuulin autoradiosta ensimmäisen kerran pienen pätkän) ehdokkaat tuntuvat olevat yksimielisiä lähes kaikista asioista. He ovat kohteliaita herrasmiehiä, jotka välttävät esittämästä voimakkaita mielipiteitä suuntaan tai toiseen. Kyse on tietenkin kampanjastrategiasta mutta ehkä myös ehdokkaiden luonteesta. Kun vaalitaistelu on näin latteaa, eroja ehdokkaiden välillä pitää etsiä vanhoista kirjoituksista ja mielipiteistä. Sieltä paljastuu ehdokkaiden todellinen arvomaailma.

Kun vaalit on pidetty, vaalin voittaja riisuu kampanjanaamionsa ja palautuu sellaiseksi ihmiseksi, jonka tunnusmerkkejä ovat hänen vanhat kirjoituksensa. Näin tapahtui myös erään tunnetun saksalaispoliitikon kohdalla. Hänen rauhantahtoa osoittaneet julkiset puheensa eivät lopulta edustaneetkaan hänen todellista mielipidettään, vaan hän alkoi kaikkien kauhistukseksi toimia tavalla, jonka hän oli avoimesti kertonut eräässä kirjassaan, mutta johon ei enää uskottu, koska mielipiteet olivat kauan sitten esitettyjä. Jääköön poliitikon nimi mainitsematta.


maanantai 30. tammikuuta 2012

Niinistö - poliisien presidentti

Lakimiehistä on joskus sanottu, että he jos ketkä ovat moraalittomia kieroilijoita, jotka ahneudessaan ja häikäilemättömyydessään kylvävät ympärilleen tuhoa ja kärsimystä. Lakimiehet ryöväävät konkurssipesiä, valtaavat nurkkia, vievät vanhusten rahat, perivät kiskurikorkoja köyhiltä velallisilta, ajavat ihmisiä vararikkoon ja itsemurhiin. Kansanmurhasta syytetyt Slobodan Milošević ja Saddam Husseinkin olivat lainoppineita.

Suomen tasavallan presidentiksi valittava Sauli Niinistö on paitsi lakimies myös entinen nimismies. Lisäksi hän on reservin kapteeni eli käskijä luonnoltaan. Hän edustaa valtaa.

Helsingin Sanomien vuoden 2007 vaalikoneessa entinen nimismies Sauli Niinistö oli toisen entisen nimismiehen Raimo Vistbackan sekä Jussi Halla-ahon ja Ben Zyskowiczin ohella yksi niistä, jotka kaikkein kiivaimmin kannattivat poliisin valtaoikeuksien lisäämistä. Hän lakimiehenä varmasti tietää, mitä se käytännössä merkitsee.

Poliisit riehuvat jo nyt kuin siat pellossa laajoine valtaoikeuksineen, joten on täysin moraalitonta antaa heille lisää valtaa. Uutiset ovat kertoneet tapauksista, joissa poliisit ovat tehneet laittomia kotietsintöjä ja takavarikkoja sekä pidättäneet ihmisiä ilman laillisia perusteita. Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta huomautuksia poliisin ja oikeuslaitoksen ihmisoikeuksien vastaisesta toiminnasta. Myös eduskunnan oikeusasiamies on joutunut huomauttamaan poliisia lain rikkomisesta.

Yle-Uutiset (8.9.2011 klo 11:18)

”Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on antanut Keskusrikospoliisin rikostarkastajalle huomautuksen salassa tehdyistä kotietsinnöistä. Lain mukaan kotietsintää ei voi tehdä salassa eikä siitä ilmoittamista saa tutkinnallisista tai muistakaan syistä viivyttää.”

Poliisi näyttää ajattelevan, että se saa rikkoa lakia, kunhan se vain perustelee lain rikkomisen sillä, että se yrittää saada kiinni muita, jotka ovat rikkoneet lakia. Poliisi on taistelevinaan rikoksia vastaan tekemällä itse lisää rikoksia. Suuri yleisö on aivopesty ajattelemaan, että poliisin tekemät rikokset ovat jollakin tavalla hyväksyttävämpiä kuin tavallisten kansalaisten tekemät rikokset. Jos tavallinen ihminen rikkoo lakia, hänet tuomitaan, eikä kukaan puolusta häntä. Jos poliisi rikkoo lakia, kansanedustajat maksavat hänen sakkonsa ja julistavat hänet oikeusmurhan uhriksi samalla kun käynnistetään kampanja lain muuttamiseksi siten, poliisi jatkossa saisi tehdä samanlaisia tekoja laillisesti. Onhan se nyt kauheata, jos laki kieltää poliisilta jotain, minkä poliisin omasta mielestään kuuluisi saada tehdä. Näin ovat saaneet alkunsa monet poliisin valtaoikeuksista.

Kansalaisten vapaus, jonka pitäisi olla perustuslaissa suojattu perusarvo, on poliisille täysin yhdentekevä asia. Lehdistä saamme lukea päivittäin, miten ihmisiä ”otetaan kiinni” mitä mielikuvituksellisimmista syistä silloin kun poliisia vain sattuu huvittamaan raahata joku syytön poliisiasemalle. Esimerkkejä löytyy uutista niin paljon kuin vain jaksaa lukea. Ihmiset vain eivät kiinnitä niihin huomiota - ennen kuin oma vuoro tulee lähteä poliisin mukaan.

Kun rattijuoppo ajoi 11-vuotiaan tytön päälle Wiikissä, poliisi ”otti kiinni” miehen työtoverinkin, jolla ei ollut mitään tekemistä asian kanssa. Aivan vain huvikseen. Kun jossakin tapahtuu henkirikos, poliisi pidättää puoli kaupunkia ja päästää ihmisiä vähitellen vapaaksi kunnes oikea syyllinen on varmistunut. Anneli Auerin miehen murhastakin oli monen päivän ajan pidätettynä täysin syytön mies. Myyrmannin pommista pidätettiin täysin syytön 19-vuotias nettifoorumin ylläpitäjä, vaikka alusta alkaen oli selvää, ettei hänellä ollut mitään tekemistä räjähdyksen kanssa.

Kun Greenpeacen jäsenet olivat pari vuotta sitten kokoontuneet Nesteen varustamon portin viereen aikomuksenaan osallistua palmuöljybisneksen vastaiseen mielenosoitukseen, poliisi komensi heidät läheiselle koululle. Pidettyään heitä siellä jonkin aikaa poliisi pidätti ihmiset ja vei heidät yöksi putkaan. Pidättämiselle ei ollut laillisia edellytyksiä, koska mielenosoittajat eivät olleet syyllistyneet mihinkään rikokseen, eikä heitä sellaisesta epäilty. Greenpeacen riveissä oli onneksi asioita tuntevia ihmisiä, joten he valittivat poliisin toimista. Poliisi sai huomautuksen. Jos tavallinen kansalainen olisi siepannut ihmisiä aseella uhaten ja sulkenut heidät yöksi jonnekin, hänen olisi katsottu syyllistyneen moneen vakavaan rikokseen. Hän olisi joutunut moneksi vuodeksi vankilaan. Poliisi sen sijaan saa lainvastaisesti tehdystä ihmisten pakottamisesta ja sieppaamisesta ja eristämisestä vain pienen huomautuksen - ja senkin vain muodon vuoksi yleisön rauhoittamiseksi.

Näin tapauksesta kerrottiin Iltalehdessä:

”Kaksi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisariota on saanut huomautuksen eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä.

Hänen mukaansa poliisit menettelivät lainvastaisesti, kun ympäristöjärjestö Greenpeacen mielenosoittajia otettiin kiinni.

Greenpeace järjesti mielenosoituksen Neste Oilin Porvoon-jalostamolla vuonna 2007. Ihmisiä otettiin kiinni sekä mereltä että jalostamon lähellä sijaitsevalta koululta.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan koululla olleita mielenosoittajia ei olisi ollut syytä epäillä rikoksista. Heitä ei olisi hänen mielestään pitänyt ottaa kiinni saati säilyttää poliisilaitoksella yön yli. Huomautuksen saivat ylikomisariot, jotka olivat mielenosoituspäivänä asiasta vastuussa.”

Poliisi saa ampua ihmisiä ja ajaa heitä hengiltä maantiellä ja tehdä monenlaisia karmeita tekoja, eikä poliisille seuraa kuin mitätön huomautus tai räikeimmissä tapauksissa pikku sakko. Jos tavallinen kansalainen kaahaa autolla läpi punaisten valojen ja tappaa ajamisellaan toisen ihmisen, rangaistuksena on vankeutta. Poliisille sen sijaan sallitaan mielipuolinen kaahaaminen mitä pienimmistäkin tekosyistä milloin se vain haluaa. Kun poliisi ajoi Tuusulantiellä erään miehen kuoliaaksi toissa syksynä, sillä oli kiire sakottamaan jotain autoilijaa, joka oli ajanut jossakin mitätöntä ylinopeutta. Sakotettava pääsi karkuun, mutta syytön mies maksoi poliisin maantieriehumisesta ja sakotushimosta hengellään.

Nyky-yhteiskunnassa Poliisin vallasta nautiskelu menee ihmiselämän edelle - ja mahdollisuuksia tähän ihmiselämää halveksivaan riehuntaan tuleva lakimies-kapteeni-nimismiespresidentti haluaa lisätä. Hän vaatii, että poliisille pitää antaa nykyistä enemmän valtaoikeuksia. Poliisilla on nyt jo tappavat valtaoikeudet. Ei niitä pidä antaa enää lisää. Elämme jo poliisivaltiossa. Niinistön pitäisi pyrkiä Valko-Venäjän presidentiksi. Siellä on niinistöläinen meininki. Herätkää ihmiset!