keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Päiväkirjamerkintöjä maaliskuussa 1997



tiistai 4.3.

Koska Laura ei ollut mukanamme, kävin illalla vielä erikseen sen kanssa vanhan messuhallin vieressä olevassa Carrolsissa. Palatessamme sieltä jouduimme poliisiratsiaan aivan tässä kämppämme lähistöllä. Poliisi-Sika keljuili siitä, että dieselverokuittia ei ollut mukana. Tyyppi ei meinannut uskoa vakuuttelujani, että olin maksanut veron eilen automaatilla. Lopuksi se vielä esitti uhkauksia tyyliin: "kun on kerran kuukauden alku, niin pääset nyt tällä kertaa, mutta et enää seuraavalla kerralla..."

Minua R A I V O S T U T T A A ! ! ! tuollainen poliisin nautiskelu vallastaan. Raivostuttaa aivan mielettömästi. Haluaisin, että tilanne olisi joskus päinvastainen; että poliisi joutuisi pelkäämään edessäni, ja minulla olisi valta vapaasti päättää, rankaisenko tyyppiä, haukunko sen vai mitä teen.

Dieselverokuitin vaatiminen on pelkkää byrokratiaa ja yksi tekosyy muiden ohella, joiden perusteella poliisi voi kiusata ihmisiä. Ihmiset maksavat kymmeniä erilaisia veroja, joista diesel-vero on yksi vähäisimpiä. Kaikki nämä verot verottaja näkee tietokoneiltaan. Kysymykseni kuuluukin, miksi ihmisiä ei vaadita kantamaan mukanaan kaikkien näiden muidenkin verojen kuitteja vaan ainoastaan dieselverokuitti vaaditaan.

Tietysti niillä on tähänkin valmiina jokin valheellinen tekosyy (poliisikin muuten totesi pystyvänsä tarkastamaan veron tietokoneeltaan vihjaillessaan minun valehtelevan asiassa).

Noissa poliisinkohtaamistilanteissa on se ikävä puoli, että poliisi voi rangaista sakolla, jos sille vastaa väärin. Niinpä sitä on vain nöyristeltävä, vaikka mieli tekisi argumentoida aivan toisella tavalla. Toisaalta olen niin stressaantunut ja peloissani poliisin kohdatessani, että saan tuskin sanoja suustani. Mitähän tyypit muuten tuumaisivat, jos liimaisin kengänpohjan mallisen kumilevyn auton lokasuojan päälle ja kirjoittaisin siihen tekstin: "Poliisisaappaan nuolemispaikka". ÄSH!

Tai hei, nyt keksinkin. Tuollainen systeemi pitäisi saada salaa kiinnitetyksi poliisiautoon. Hah, hah.

Systeemi, koneisto, inhottaa minua. Koneisto elää omaa elämäänsä tuhoten ihmisiä. Se on julmempi ja epäoikeudenmukaisempi kuin rikolliset. Koneiston palvelijat ovat kuin kiihkeimmät natsit valtakautenaan. Virkamiehet ovat luoneet ikiliikkujapedon, joka tuhoaa lopulta kaiken.

Järjestelmän pitäisi olla selkeä, yksinkertainen ja ehdottoman oikeudenmukainen. Nykyinen järjestelmä on mielipuolisen monimutkainen ja kansalaisilta suorastaan mahdottomia vaativa. Lisäksi se on äärimmäisen julma ja äärimmäisen epäoikeudenmukainen. 


maanantai 17.3.

Mietiskelin ajellessani poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ja ihmettelin, miksi ihmiset antavat tehdä Suomesta vankilavaltion. Poliisi-diktatuurin. Miksi? Miksi? Olen suorastaan ahdistunut kaikesta tästä. Tuntuu, että olen ainoa, joka näkee mitä on tapahtumassa. Miksei kukaan nouse taisteluun vapauden puolesta. Anrkistitkin taistelevat vain jotain McDonnaldsia vastaan. Milloin McDonalds on vanginnut tai tappanut ihmisiä?

Olen sitä mieltä, että yhteiskunnallinen "koneisto" on enemmän kuin osiensa ja niiden ajattelun summa. Yksittäisistä toimijoista muodostunut koneisto on kuin omaan ajatteluun pystyvä olento, hirviömäinen peto, joka on alkanut toimia itsenäisesti ilman, että sen osat voisivat enää vaikuttaa siihen. Vallanpitäjät jopa itse myöntävät joskus, että joku toimenpide (vero tms.) on väärin ja epäoikeudenmukainen, mutta he eivät mahda asialle mitään, koska lait ovat mitkä ovat, ja koska asia kuuluu näiltä osin jollekin toiselle virastolle, ja he tekevät vain oman osansa asiassa. Koneisto pilkkoo uhrinsa, ja näin kukaan koneiston osa ei näe kokonaisuutta tai ei ainakaan voi siihen vaikuttaa.

Jollakin lainsäädäntötoimella koneiston toimintaa voidaan hetkellisesti hieman ohjata, mutta vaikutus on vähäinen ja paikallinen. Koneiston jäsenet ovat vallanhaluisia ihmisiä, jotka valitsevat kulloinkin sen toimintamuodon, joka maksimoi heidän valtansa. Koneistoa ja sen osia ohjaa tietynlainen valtaevoluutio, jossa elämään jäävät valtaa tuottavat toiminnot, kun taas valtaa tuottamattomat toiminnot kuolevat. Pelin sääntö on, että jollei joku jatkuvasti taistele vallasta, hän menettää vähitellen entisenkin valtansa. Koneiston ainoa keino saada lisää valtaa, on ahmia sitä ulkopuolelta, jolloin alamaisten vapaus vähenee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.